LADDSTOLPAR I SAMFÄLLIGHETENS GARAGE 

Nedan skall ses som information och ett förslag från styrelsen hur vi kan utveckla samfälligheten för ett attraktivare boende för medlemmar i föreningen. Det finns i dagsläget inget beslut och vi svarar gärna på frågor i ärendet, maila till styrelsen@skroken.se.

Genom att införa laddstolpar i våra samfällighetsgarage tar vi ett stort steg mot en grönare och mer hållbar framtid. Här är varför detta initiativ är så viktigt: 

  1. Hållbarhet och miljömedvetenhet: Genom att erbjuda laddningsmöjligheter för elbilar visar vi vårt engagemang för att minska koldioxidutsläppen och bevara miljön för framtida generationer. Elbilar är en nyckelkomponent i övergången till ett mer hållbart transportsystem. 
  1. Samfällighetens framtid: Att investera i laddstolpar är att investera i samfällighetens framtid. Genom att stödja elbilar och deras infrastruktur lockar vi till oss medlemmar som delar vår vision om en modern och hållbar livsstil. Detta kan också öka fastigheternas värde och attraktionskraft för familjer som vill bo här stadigvarande. 
  1. Bekvämlighet och tillgänglighet: Med laddstolpar i våra garage erbjuder vi en bekväm och pålitlig laddningslösning för våra medlemmars elbilar. Inga långa resor för att hitta en laddningsstation och ingen oro för att hitta en ledig laddningsplats. Laddningen blir enkel och smidig. 
  1. Ekonomiskt fördelaktigt: Laddstolpar kan också vara en klok ekonomisk investering. Det ger oss boende möjlighet att ladda vår bil till en lägre kostnad än på publika laddplatser. Intäkter från laddningsavgifter kan även bidra till underhåll och förbättringar i samfällighetens infrastruktur. 

Utmaningar som vi ser i ett sådant här projekt är bl.a: 

  1. Initial investering: Installation av laddstolpar kräver en betydande initial investering som påverkar samfällighetens ekonomi. I nuläget finns bidrag att utnyttja med upp till 50% av installationskostnaden.  
  1. Kostnadsfördelning och konflikter: Att fördela kostnaden för installation och underhåll rättvist mellan medlemmarna kan leda till konflikter och oenighet. En gemensam installation gör att totalkostnaden hålls nere och alla får tillgång till laddplats för sitt hushåll 
  1. Teknisk komplexitet: Installation och underhåll av laddstolpar kräver teknisk expertis och kan vara komplicerat. Om alla har samma lösning med laddstolpe får vi klara samordningseffekter. 
  1. Dimensionering av system: Efterhand som fler skaffar laddbara bilar, kan systemet behöva byggas ut. Med lastbalansering klarar vi ungefär 40 bilar som laddar. När vi i framtiden märker att effekten inte räcker fullt ut, kan vi behöva öka inkommande försörjning till samfälligheten, övriga systemet är redan förberett. 

Vi ser fram emot att ta detta steg tillsammans som en gemenskap. Genom att installera laddstolpar i våra garage visar vi inte bara vår omtanke om miljön och framtiden, utan också vår önskan att vara en föregångare i hållbarhet och teknisk innovation.  

Man kan dela upp projektet i 2 delar; 

  1. Bygga upp en infrastruktur med central och kablage ut i garagen 
  1. Installera laddstolpe på garageplats 

Del 1 innebär en kostnad som föreningen lämpligen tar oavsett hur många installationer av laddstolpar som görs. Den bör också göras så att det är möjligt att installera laddstolpar i alla garage (likabehandlingsprincipen). Detta skulle innebära en kostnad för samfälligheten på ca. 800 000 kr 

Del 2 skulle rent tekniskt vara möjligt att låta varje hushåll bekosta på egen hand. Vid installation av 110 laddstolpar är kostnaden ca.  1 200 000 kr, dvs.ca. 11 000 kr/hushåll. I dagsläget kan man söka bidrag på 50% för av kostnaden, dvs. uppskattningsvis 5 500 kr/hushåll. 

Genom att göra både del 1 och 2 i föreningens regi, har vi möjlighet att söka bidraget för hela installationen, både del 1 och 2. Det skulle innebära en kostnad på ca. 1 000 000 kr efter bidrag, eller ca. 9 000 kr/hushåll. En del i denna kalkyl är att bidragsbeloppet är maximerat till 15 000 kr per laddpunkt.  

Därför föreslår vi att samfälligheten installerar laddstolpe i samtliga garage för att höja standarden för alla hushåll i föreningen och skapa en gemensam, rättvis infrastruktur för laddning till ett mycket fördelaktigt pris. Att vänta med att installera senare innebär troligen en betydligt högre kostnad, då man även riskerat att bidraget försvinner efter 2024. 

Slutligt beslut om införandet av laddstolpar kommer att ske vid en föreningsstämma efter att vi har fått ett uppdaterat anläggningsbeslut. Ansökan för anläggningsbeslutet planerar styrelsen att lämna in 1 november, varefter Lantmäteriet börjar arbeta med denna. Att tillhandahålla en säker elanläggning för att kunna möta framtidens behov av laddplatser för elbilar och elhybrider ser styrelsen som en självklarhet. Eventuella invändningar mot detta lämnas till styrelsen senast 27 oktober. Denna sida kommer uppdateras löpande med information och svar på vanliga frågor.  

Ta gärna kontakt med oss i styrelsen för att diskutera och stödja detta spännande initiativ! 

Se länkar nedan för mer information.

Information från lantmäteriet

Samfällighetsförsäkring och laddstolpar/laddboxar

Ladda bilen bidraget

FAQ

F: Kommer samfällighetsavgiften att öka för alla pga detta arbetet med laddstolpar etc? Även om vi inte vill ha en laddstolpe eller något alls?

S: Det korta svaret är att samfällighetsavgiften ökar. Men vi ser det som en del i underhållet av elsystemet som ändå behöver göras, och monterar vi dessutom laddstolpar så får vi del av bidrag från naturvårdsverket. Det innebär i praktiken en merkostnad på ca 200 TSEK för föreningen, men vi tror att det höjer värdet på våra fastigheter, så det passar bra i tiden att utföra detta projekt nu. Den förhöjda kostnaden på ca. 2000 kr/hushåll kan slås ut över flera år, på 10 år skulle det innebära ca. 50 kr extra/kvartal.